Tanssit Jumisella, näytelmä

Ensiesitys oli 14.2.2016 Safoxissa Varpaisjärvellä.

Sypäkät esiintyi ensimmäisen kerran. Mukana oli porukasta kuusi naista ja kaksi miestä. Näyttelijät esittivät jokainen itseään nuorina, kun tälläydyttiin tansseihin Jumisen maammiesseurantalolle.

Siellä olivat tytöt pönkkähameissa ja hiukset oli jokainen tupeerannut korkeaksi kuten Laila Kinnusella. Eilalta oli tuohon tukkamalliin mennyt sitten hiuslakkaa runsaasti, joskus koko pullo kerralla.

Tyttöporukassa puhe kääntyy yhteen tiettyyn poikaan, joka on jättänyt lähtemättömän vaikutuksen jokaiseen. Oli jokaisen mukaan pyytänyt. Kovasti mietittiin sen pojan nimeä, mutta kukaan ei muista.

Muistellaan miten suosituin ohjelma radiossa on ”Metsäradio” juontajana Pekka Tiilikainen. Suosituin kappeli oli silloin Metsäradiossa ”Lännen lokari”. Sen sitten esitti näytelmässä Asko Vesa. Porukan miehet Asko ja Kaarlo esittivät 1950-1960 luvun musiikkia.

Tytöt muistelivat sitä kuumaa tuotetta, jota Jumisella ja Palosellakin liikuteltiin lantiolla. Hulavanne. Tellervo on ottanut hulavanteen mukaan ja asettaa sen lantiolle. Toiset epäilevät; pyöriiköhön se nyt. Ja se pyri, vimmatusti.

Lopussa tyttöjen edessä pyörähtelee tutun näköinen tyyppi. Kaikki toteavat vuorollaan; nyt tuli sen hujopin nimi mieleen Kokkosen Tauno.

Katsojia saatiin kiitettävästi. Pitäisiköhän joskus kaivaa naftaliinistä. Jäi vähälle esittämiselle ja aina oli loppuunmyyty.

Hilkka Eskelinen
käsikirjoittaja