Ruuna Reipas, näytelmä
Ruuna Reipas, näytelmä
Ruuna Reipas, näytelmä

Ruuna Reipas, näytelmä

Ensi-ilta 23.6.2019 klo 14.00 Varpaisjärven alakoulun salissa

Näytelmä kertoo 1950 – 1960 lukujen ehkä kuuluisimmasta ravihevosesta, Suomen hevosesta, Ruuna Reippaasta.

Kerrotaan Reippaan tulosta lähtien kilpailu-ura Aapeli Miettisen ohjastamana ja omistajana. Mukana ovat sen ajan kuuluisimmat raviohjastajat ja hevoset. Kausalan Cassius Kaarlo Partanen ja hänen kasvattamansa ja ohjastamansa kuuluisa hevonen Ero-Lohko ja Tulenjohtaja melko nimekkäästä Porttilan ravitallista ja sieltä Vihtori Grönfors.

Miettisen tuvassa piipahtaa myös Kalle Hagert ja hänellä on mahtava ostotarjous Ruuna Reippaasta. Aapeli Miettinen ei kuitenkaan lämpene ehdotukselle. Niin jää Ruuna Reipas Aapelin talliin loppuiäkseen.

Tutustumme näihin nimekkäisiin hevosiin ja ohjastajiin. Nämä kolme miestä olivat kavereita keskenään ja muitakin yhtymäkohtia löytyy heidän elämästään. Kaikki olivat sodan käyneitä miehiä ja heidän keskustelunsa sivuaa myös sotaa.

Hevosethan tekivät raskaan työn sodassa ja tällaiseen asiaan kääntyy myös Miettisen tallilla puhe yllättävästi. Rokuan Heta tuo kengitettäväksi Tähti-hevosensa. Tuo hevonen oli ollut kahdessa sodassa ja lopulta kotiutuksen yhteydessä; karannut Lapinlahden asemalla. Tähti oli juossut omia reittejään salojen poikki kymmeniä kilometrejä Rokuan talliin omalle paikalleen. Tämä tapahtuma oli herkistänyt Rokuan emännän, kovana pidetyn akan Hetan mielen. Ja jäi iäti muistuttamaan eläimen uskollisuudesta.

Näytelmässä kuvataan myös paikallisen ”Annin kahvilan” tapahtumia päivältä, jolloin Ruuna Reipas voittaa Kouvolassa suurmestaruuden.

Näytelmän sanoma on uskollisuus ja ihmisen ja eläimen sanaton yhteisymmärrys. Se kiintymys, jonka vain täydellinen yhteispeli saa aikaan. Kun ihminen ja eläin voivat kilpailla sama päämäärä edessään.

Kuvataan myös se viimeinen päivä, kun surullinen Aapeli Miettinen lähtee tutun raviporukan kanssa saattamaan Reipasta pois kotoa lopullisesti.

Se päässyt on nyt tiensä päätökseen

ei enää kuulu kapse askeleen

polle muilla laitumilla käy

eikä huolta, murhetta nyt näy.

 
Hilkka Eskelinen
käsikirjoittaja