Pörhölän aikaan, näytelmä

Pörhölän aikaan, näytelmä

Ensiesitys oli 24.6.2017 Jumisen maamiesseuran talolla.

Sotien jälkeen Varpaisjärvellä toimineen tohtori Pörhölän vastaanotolta ovat saaneet alkunsa lukuisat tarinat. Kun tämän näytelmän käsikirjoitus tuli valituksi SUOMI 100- ohjelmaan; ruvettiin näytelmää työstämään esitykseksi näyttämölle toden teolla. Nyt tällä porukalla oli ensimmäisen kerran ohjaaja. Hän on pitkän linjan teatterilainen, luomuviljelijä Pentti Hartikainen.

16 henkisen näyttelijäkaartin SYPÄKÄT kokosi oman kunnan ihmisistä. Pörhölän aikaan -näytelmä on totuudenmukainen kuvaus sota-ajan jälkeisestä Suomesta. Vaativissa kunnanlääkärin ja sairaanhoitajan rooleissa nähtiin Erkki Lipponen ja Tellervo Ahonen.

Näytelmä alkaa sotasairaalakohtauksella. Siellä Iisalmen suunnalla olleessa sairaalassa tohtori tapaa ensimmäisen kerran Varpaisjärven miehiä. Vastaanotolla, hoidettiin monenmoisia potilaita. Erään emännän lehmällä oli utaretulehdus, toinen rouva ähki kuin synnytystuskissa. Vaikka miestä ei hällä ollut kymmeneen vuoteen. Kylän komea poikamies, kulkumies Jyrä-Antti sai avun, kun tohtori posti hänen keuhkostaan vettä.

Kunnalliskodilla tapahtui kummallista. Potilaat nukahtivat pöydän ääreen kuin kuolleet, johtajatarta ja Eetlaa ja Iitaa vaille kaikki. Pörhölä joutui selvittämään tuonkin tapauksen, eikä konstaapelia tarvittu soittaa paikalle. Loppuhuipennus näytelmässä oli, taisi se rouva kuitenkin pyöräyttää pojan vaikka ei ollut miestä ollut minkäänlaista. Ei hän ainakaan muistanut sellaista olleen.

Pörhölän aikaan -näytelmää esitettiin täysille katsomoille. Vieläköhän tämäkin pitäisi esittää joskus, kun sitä on kyläläiset pyytäneet.

Hilkka Eskelinen
käsikirjoittaja